top of page

Žabljak Crnojevića

Jedno od najljepših mjesta i uzbudljiva mala tvrđava na vrhu brda odakle su se mogli uočiti neprijatelji na kilometrima velikoj udaljenosti. Mjesto je okruženo lokalnim grobljem, malom crkvom i seoskim kućama ljudi koji žive sa jezerom i pored jezera. Misteriozna atmosfera i prelijepi pejzaži odlika su ovog divnog mjesta.

Home  >  Što vidjeti >  Atrakcije Žabljak Crnojevića

Tackice.png
00 CrnojevicaMedallion.png
Zabljak_1860_c.jpg

Srednjevjekovna tvrđava -
prijestonica Crnojevića

Osnovana je u X vijeku od strane zetskih kneževa Vojislavljevića, za vojne potrebe. Prema pretpostavkama, vojska despota Stefana Nemanjića je u njoj boravila. Budući da je postala prijestonica u XV vijeku, žestoke bitke vodile su se oko i za tvrđavu na Žabljaku. Bila je to tada „varoš“ sa 300 kuća, na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, sa razvijenom trgovinom, važan privredni i trgovački centar. Vladar Ivan Crnojević, koji je bio na vlasti 1465-1490, vodio je bitke sa Turcima sve do 1479. godine, kada je tvrđava pala u tursko ropstvo.

I ostaće skoro četiri puna vijeka. U gradu, Turci su pretvorili dvor Crnojevića u kasarne, dok je crkva Sv. Đorđa pretvorena u džamiju, a kasnije je tu izgrađena škola. Samo je jedna teška gvozdena kapija vodila u grad. Danas se tvrđava sastoji od bedema do 15 m visokih i 2 metra širokih, sa šest kula. Tokom vjekova je mijenjana. Turkska pregrađivanja se mogu prepoznati po nemarnom načinu zidanja, a stariji djelovi bedema i polukružne kule zidani su tesanim kamenom u krečnom malteru. Noviji djelovi imaju odlike venecijanske masonerije.

Zabljak-gravira.jpg
bottom of page