top of page

Kultura i nasljeđe

Ako biste voljeli da upoznate Crnu Goru, da razumijete njen narod koji je sa vama „na ti“ već poslije prvog rukovanja, treba da posjetite Cetinje. Ovdje ćete razumjeti i osjetiti od čega su Crnogorci napravljeni. Cetinje je riznica neprocjenjivog crnogorskog kulturnog i istorijskog nasljeđa i mjesto nezaboravnog šarma.

OktoihLettrs_edited.png

Home  >  Što vidjeti  >  Kultura i nasljeđe 

Muzeji

NMCG_0.jpg

Cetinje je poznato kao grad muzeja. Dvor – muzej Kralja Nikole, Njegošev muzej Biljarda, Umjetnički muzej Crne Gore karakteristični su i jer čuvaju dragocjene relikvije iz duge istorije ove države.

Ne propustite!

Statues.jpg

Manastiri i crkve

0.jpg

U podnožju Orlovog krša, na mjestu gdje se prije nalazio dvor Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja, sada je smješten Cetinjski manastir, u kome se čuvaju neke od najvećih hrišćanskih relikvija.

Moderna galerija Dado

2000x900pxCH0.jpg

Miodrag Đurić - Dado je bio među najistaknutijim  predstavnicima figurativne umjetnosti XX vijeka. Rođen na Cetinju a svoju karijeru gradio u Parizu. Njegova djela čuvaju se u svjetskim kolekcijama.

Atelje Dado

Dado.jpg

Galerija „Atelje Dado“ osnovana je 2002. godine, kao mjesto za promociju savremenih tendencija u umjetnosti. Programi su strukturirani raznovrsno, za lokalnu i međunarodnu umjetnost.

Spomenici

NGS.jpg

Originalna kapela na vrhu Lovćena (Jezerski vrh), đe je Njegoš sahranjen po vlastitoj želji, uništena je od strane austrijske vojske 1916. g. Na njenom mjestu sada se tu nalazi prelijepi mauzolej.

Kulturna događanja 

DontMiss.jpg

Bilo da vam je potreban lični odmor ili ste dio grupe, turističke agencije će organizovati vaše putovanje na najbolji mogući način kako bi ste dobili što potpunije iskustvo.

Pilgrims

Church.jpg

Kulturna baština Crne Gore je veoma bogata i odražava sve glavne religije. Dostupna su brojna mjesta za istraživanje, pogotovo u području Skadarskog jezera, na samo 9 km od Cetinja.

Forest Road

Tri muzeja za putovanje kroz vrijeme

King Nikola's Palace
Njegos's Residence
National Museum
Skulpt.png

Vjekovni slojevi

Zamislite sebe kako ležerno uživate u čudima prirode. Zamislite sebe da odvojate vrijeme i istražujete lovćenske šume, doline, rijeke i jezera. Zamislite sebe kako otkrivate svježinu kroz osjećaj ravnoteže i blagostanja dok šetate planinama, opuštate se na snijegu ili sjedite i uživate u čaši pjenušavog vina regije Skadarskog jezera. Sa svojim zadivljujućim spojem prirodnih ljepota, kulture i tradicije, Cetinje može ponuditi sve to u srcu Crne Gore, odakle se pružaju vidici na jedan od najljepših evropskih fjordova u Boki Kotorskoj, koji je ujedno i UNESCO-va svjetska baština.

bottom of page