top of page

Nacionalna kuhinja

Svaki čovjek u Crnoj Gori otkad otvori oči gleda na planine. Gole i pod šumom, neravne i ravne, prekrivene snijegom i zelene, bogate vodom i suve, plodne i neplodne. Ukoliko znate gdje neko živi, znaćete i šta jede. Kuhinja se povinuje čarobnom reljefu Crne Gore i uzima ono što priroda velikodušno ima da ponudi.

Traditional.jpg
Planinska kuhinja
Tackice.png
Jezerska kuhinja
Cuisine400px.jpg
Primorska kuhinja

Planinska kuhinja

O.png

                 Zahvaljujući                            sočnim i bogatim                   pašnjacima,                           mliječni proizvodi i

meso planina centralne regije su pravi generatori životne energije. U djevičanskoj čistoći divljih planinskih padina Lovćena i vjetra koji tu duva, pravi se jedan od najboljih sireva na svijetu, koji sa čuvenom lovćenskom pršutom čini nezaboravnu kombinaciju. Ljeti je Lovćen pun sezonskog voća, kao što su jagode.

Jezerska kuhinja

O4.png

                 Skadarsko jezero, 

                 najveće jezero na

                 Balkanu, takođe

                 je sjajna riznica riba, dom za 48 ribljih vrsta. Krap veličine od 1 do 7 kg i ukljeva, koja se lovi u velikim količinama i zbog toga suši, najčešći su ulov. Specijaliteti jezerske kuhinje su krap u tiganju, pripreman sa šljivama, jabukama i dunjama, krap pečen na luku, jegulja sa rižom, grilovana jegulja... Dimljeni krap je naročito cijenjen i ti ukusi se pamte dugo.

Primorska kuhinja

O5.png

                 Vrlina primorske 

                 kuhinje je

                 mediteranska                           umjerenost. Zasniva se na žitaricama, ribi i maslinama. Salata, luk, rukola i blitva se sade u malim plitkim rupama, sade se paradajz i krastavci, loza, dok se krompir i žitarice sade u dolinama visoko na planinama. Počev od septembra, masline se kupuju i gnječe pod presom, hladnim presovanjem, čime se dobija ekstra djevičansko maslinovo ulje snažnog ukusa i mirisa.

NC logo.png
bottom of page