top of page

Njeguši

Centar Njeguša je Njeguško polje, koje lokalno stanovništvo prosto naziva Polje. Prostrano i plodno, predstavlja pitomu živu oazu u katunskom kamenu. Lokacija sama po sebi, blizina Kotora i mora, prouzrokovala je da ovo mjesto ima veliki ekonomski i politički značaj u prošlosti, za Njeguše, Cetinje, a kroz njega i veliki dio Crne Gore.

Home > Što vidjeti > Atrakcije Njeguši

Tackice.png
Cheese.jpg

Malo mjesto velikog značaja za Crnu Goru

Uz polje, njegov obod i neposrednu okolinu nalaze se stalna naselja i zaseoci: Žanjev Do, Kopito, Dugi Do, Erakovići, Raičevići, Vrba, Velji Kraj, Veliki i Mali Zalazi, Mirac. Ova naselja čine pojedinačna bratstva (sa posebnim obiležjima) koja su tu podigla svoju crkvu i groblje, a najpoznatija i najveća su Erakovići i Raičevići. Broj crkava jedna je od posebnih karakteristika Njeguša, i to je mjesto sa najviše crkava (do II svjetskog rata bilo ih je 17, dok ih je danas 15). To su crkve: Sv. Nikole, Sv. Đorđa, Sv. Save, Svete Nedjelje, Sv. Mihaila, Sv. Petke, Sv. Jeremije, Sv. Vrača, Preobraženja... Njeguši su kolijevka istoimenog plemena koje je imalo važnu ulogu u istoriji, dajući istaknute vladike i vladare crnogorske države iz dinastije Petrović. Kompleks srodničkih kuća od tesanog kamena grupisan je duž magistralnog puta koji vodi od Kotora do Cetinja i nazad. Tu su Njegoševa rodna kuća, kula Petrovića, kuća Rada Petrovića i Toma Petrovića.

Trpeza.jpg
00 Pr.png

Sa druge strane puta, a u istom dvorištu s Njegoševom je i kuca vojvode Mirka Petrovica sa gumnom pored. Kuca u kojoj se rodio Njegoš je od kamena, pravougaone osnove na svoltanom konobom, i pripada tipu tradicionalne narodne arhitekture kamenog dijela Crne Gore, jednostavne bez ukrasnih elemenata. Prirodno okruženje (zavidan zemljišni fond, bogati pašnjaci – komunice i vode) odredili su da osnovno zanimanje bude planinska zemljoradnja i stocarstvo. Svako parce zemlje brižljivo je obradivano. Kuce su pravljene obodnim krajevima i postrani, jer je postojala stalna borba da se od kamena otrgne što više obradivog zemljišta. One su ogradene kamenom suvomedom. Njeguši su bili oduvjek poznati pomlijecnim proizvodima i mesu. Cuveni njeguški sir nekada je prodavan u Kotoru, Primorju, Dalmaciji, Trstu i Veneciji, Marselju do Malte. Kao i sir cuvena je kastradina (sušeno ovčje meso) i njeguški pršut koji i danas predstavlja najvažniji proizvod. Njeguše naseljava oko 230 stanovnika.

bottom of page